نشان نقرهای لاکپشت پرنده به کتاب «دوتوک، عروسک کوچک بلوچی» رسید

کتاب «دوتوک، عروسک کوچک بلوچی» از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نشان نقرهای سیزدهمین دورهی لاکپشت پرنده را از آن خود کرد.
به گزارش میزهنری، از روابط عمومی و امور بینالملل کانون، گروه داوران سیزدهمین دورهی اهدای نشان طلایی و نقرهای لاکپشت پرنده، به دلیل ارائهی روایتی تأثیرگذار از هنر محلی و گشودن امکانهای توسعهی جامعهمحور با زبان و نگاهی ادبی و کودکانه، نشان نقرهای لاکپشت پرنده را به زهره پریرخ نویسنده کتاب «دوتوک، عروسک کوچک بلوچی» و لوح تقدیر را به افسانه احسانی و سپیده شهبازی پژوهشگران و هاله قربانی تصویرگر این اثر اهدا کرد.
این کتاب از مجموعه کتاب عروسکهای بومی ایران (تاجمیر) نوشته زهره پریرخ، تحقیق و پژوهشِ افسانه احسانی و سپیده شهبازی و تصویرگری هاله قربانی از تولیدات کانون پرورش فکری است.
دوتوک نام یک عروسک بلوچی است. مردم تاجمیر و مناطق اطراف با ساختن و معرفی آن دوتوک را جهانی کردهاند. متن کتاب «دوتوک» بر اساس پژوهش تهیه شده و دو عروسک دوتوک نیز پیوست آن است.
«دوتوک، عروسک کوچک بلوچی» پیشتر نیز برگزیده بیستودومین جشنواره ملی کتاب رشد، نامزد دریافت جایزه نخستین جشنواره ملی و بینالمللی کتاب کودک و نوجوان و همچنین دریافت پنج لاکپشت پرنده در فهرست چهلونهم تا پنجاهودوم لاکپشت پرنده (کتابهای بهار تا زمستان ۱۴۰۲) شده بود.
خواندن، حق بچههاست
داوران سیزدهمین نشان لاکپشت پرنده در بخشی از بیانیه خود، خواندن و دسترسی آسان به کتاب را حق همه بچهها دانسته و گفته بودند: «در وضعیت اقتصادی و فرهنگی کنونی حمایت از دسترسی کودکان به کتاب، بهویژه کتابهای ویژه کودک و نوجوان ضرورتی است که مانع حذف کتاب از سبد فرهنگی خانوارها میشود. چنین حمایتی مستلزم سعه صدر و تغییر نگاه در نهادهای عمومی و دستگاههای اجرایی است.
گروه داوری لاکپشت پرنده امیدوار است که حق کودکان و دانشآموزان در انتخاب کتاب برای خواندن به رسمیت شناخته شود و لذت خواندن و کیفیت ادبی کتابها به مهمترین معیار انتخاب تبدیل شود و نهادهای عمومی که با پول همین مردم اداره میشوند، با گشودن درهای خود به روی متخصصان و کارشناسان شکلگیری فضایی نو را نوید بدهند.
داوران به خانوادهها و آموزگاران و مدیران مدارس و مراکز ویژه کودکان و نوجوانان نیز پیشنهاد کردند از این دایرههای بسته فراتر بروند و برای رویاها و خیالهای کودکان و نوجوانان ارزش قایل شوند.»
حمید اباذری، محمود برآبادی، شکوه حاجینصرالله، شیوا حریری، شادی خوشکار، علیاصغر سیدآبادی، شهرام شکوری، گیتی صفرزاده، گیسو فغفوری، نلی محجوب، فرمهر منجزی، فرناز میرحسینی و رؤیا میرغیاثی داوران سیزدهمین دوره نشان لاکپشت پرنده بودند.
لاکپشت پرنده فهرستی از کتابهای برتر کودک و نوجوان است که با همکاری مشترک شهر کتاب مرکزی و فصلنامه تخصصی پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان تهیه میشود.
این کتابها بر اساس شیوهنامهای مکتوب و با اصول و معیارهایی روشن به فهرست راه مییابند و یا موفق به دریافت نشان طلایی یا نقرهای میشوند.