هفته بزرگداشت حکیم نظامی؛ پیوند ادب، هنر و هویت فرهنگی

چهارمین دوره بزرگداشت حکیم نظامی از ۱۴ تا ۲۱ اسفند با برنامههای گسترده علمی، هنری و بینالمللی برگزار میشود. در نشست خبری این رویداد، بر اهمیت نقش مفاخر در هویت فرهنگی تأکید و از برنامههایی مانند اجرای نمایش، انتشار آثار پژوهشی و همکاریهای دانشگاهی و بینالمللی خبر داده شد.
به گزارش میزهنری ،نشست خبری چهارمین دوره بزرگداشت حکیم نظامی، روز ۱۲ اسفند با حضور محمد شالویی، مشاور وزیر فرهنگ و رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، کاوه خورابه، معاون پژوهشی انجمن، اردشیر صالحپور، عضو شورای مشاوران، و کاظم نظری، رئیس دانشکده هنر دانشگاه سوره، در محل انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
توجه ویژه به مفاخر فرهنگی
محمد شالویی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، با اشاره به همزمانی این نشست با آغاز ماه رمضان، بر اهمیت ایمان و باورهای حکیمان ایرانی تأکید کرد. وی نظامی را از جمله قلههای ادب فارسی دانست که عشق را در قالبی معنوی و الهی بیان کرده است.
شالویی در ادامه گفت: «چهارمین دوره بزرگداشت حکیم نظامی از ۱۴ تا ۲۱ اسفند برگزار میشود و برخلاف بزرگداشتهای یکروزه، این مراسم در قالب یک هفته برنامهریزی شده است تا بتوان نگاه عمیقتری به این شاعر بزرگ داشت.» وی همچنین از همکاری با دانشگاهها و ادارات فرهنگ استانها برای معرفی مفاخر ایرانی از سنین کودکی خبر داد.
برگزاری برنامههای بینالمللی و استانی
شالویی از میزبانی ۱۴ استان کشور در این دوره از بزرگداشت حکیم نظامی خبر داد و تأکید کرد که تهران، با ۱۷ شهرستان، بیشترین برنامهها را خواهد داشت. وی افزود که دانشگاهها و کتابخانههای عمومی نیز در این رویداد مشارکت دارند و در همکاری با دانشگاه سوره، برنامههای هنری ویژهای برگزار خواهد شد.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی همچنین از اقداماتی که تاکنون برای بزرگداشت نظامی انجام شده است، یاد کرد و گفت: «دو اثر پژوهشی مهم با عنوان نظام سخن درباره نظامی منتشر شده و سال گذشته مجسمه وی در میدان ونک تهران نصب شد. همچنین در بسیاری از شهرها، با همکاری شهرداریها و شورای شهر، معابر و میادین به نام این شاعر بزرگ نامگذاری شدهاند.»
وی در پایان از برنامهریزی برای تولید مستند حکیم نظامی با همکاری بنیاد سینمایی فارابی خبر داد و افزود که اجرای نمایش ویژهای برای نظامی، مشابه نمایش لسانالغیب برای حافظ، در دستور کار قرار دارد.
دستاوردهای علمی و پژوهشی بزرگداشت حکیم نظامی
کاوه خورابه، معاون علمی پژوهشی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، در ادامه این نشست به دستاوردهای چهار دوره این بزرگداشت اشاره کرد و گفت: «توجه به حکیم نظامی طی این سالها، باعث ایجاد موجی در حوزههای پژوهشی شده است. از سال ۱۳۹۹ تاکنون، ۳۳۱ اثر چاپی، ۵۸۲ مقاله و ۴۹۹ پایاننامه و رساله دکتری در زمینه نظامی گنجوی به ثبت رسیده است.»
وی بر استفاده از هنر بهعنوان یک رسانه مؤثر در معرفی مفاخر تأکید کرد و گفت: «هنر، نقش شناختی مهمی دارد و میتواند مفاخر را بهتر به جامعه معرفی کند. به همین دلیل، از موسیقی، نگارگری و هنرهای نمایشی برای معرفی نظامی استفاده کردهایم.» خورابه همچنین از برنامهریزی برای برگزاری جشنوارهای به نام حکیم نظامی و بهرهگیری از فضای مجازی و هوش مصنوعی برای معرفی این شاعر خبر داد.
ارتباط مفاخر با فرهنگ و تمدن ایران
اردشیر صالحپور، عضو شورای مشاوران انجمن، نیز در این نشست به جایگاه فرهنگ در هویت ملی پرداخت و گفت: «فرهنگ، ریشه و هستیشناسی یک قوم است و در ادب فارسی، دو قله بزرگ فردوسی و نظامی را داریم. فردوسی با شاهنامه ایران را به بالندگی و مقاومت رساند و نظامی با خمسه خود، در ادبیات بزمی جاودانه شد.»
وی تأکید کرد که در معرفی مفاخر، باید از هنر بهعنوان بُعد زیباشناسانه فرهنگ بهره برد و به نمونههایی از حضور نظامی در موسیقی ایرانی، مانند مقام خسرو و شیرین در کرنوازی بختیاری، اشاره کرد.
نقش دانشگاه سوره در بزرگداشت حکیم نظامی
در بخش پایانی این نشست، کاظم نظری، رئیس دانشکده هنر دانشگاه سوره، از میزبانی این دانشگاه در برخی از برنامههای علمی بزرگداشت نظامی خبر داد. وی گفت: «سه نشست علمی با موضوعات کتابآرایی، گرافیک و تصویرسازی، و هنرهای نمایشی برگزار خواهد شد و نمایشگاهی از آثار ۳۴ استاد دانشگاه با محوریت حکیم نظامی نیز برپا میشود.»
چهارمین دوره بزرگداشت حکیم نظامی، بهعنوان یکی از رویدادهای مهم فرهنگی کشور، فرصتی است برای بازخوانی جایگاه این شاعر بزرگ در ادبیات فارسی و هنر ایرانی.