
به بخش “نگاه هفته”خوش آمدید.
به گزارش گروه فرهنگ و هنر میزهنری، هفتهای پر از رویدادهای تاثیرگذار در عرصه فرهنگ و هنر سپری شد؛ هفتهای که در آن نوای ماندگار نی در تالار رودکی طنینانداز شد، صحنههای نمایش میزبان روایتهای تازه بودند، و جهان ادبیات شاهد رونمایی از آثار و جوایز مهم. در این میان، فقدان چهرههای هنری نیز سایهای از اندوه بر این روزها انداخت. اما هنر همچنان زنده است و مسیر خود را با امید، خلاقیت و پویایی ادامه میدهد.
همراه ما باشید تا با جزئیات بیشتر این رویدادها آشنا شوید.
موسیقی وتجسمی
▪︎ مراسم بزرگداشت و اولین سالگرد درگذشت جمشید عندلیبی، نوازنده نی، با عنوان «پاییز نیزار» در تالار رودکی برگزار شد. این مراسم با حضور هنرمندان و مسئولان فرهنگی از جمله ابوالفضل صادقینژاد، محمدعلی مرآتی، هوشنگ کامکار، و دیگر چهرههای سرشناس موسیقی ایران همراه بود.
▪︎ آیدین نورمحمدی، آهنگساز و نوازنده موسیقی ایرانی، قطعهای جدید از آلبوم «پرنیان در مه» را منتشر کرد. این قطعه در آواز اصفهان اجرا شده و بخشی از آلبوم «به یاد بهاری» است که به علی اصغر بهاری تقدیم شده است.
▪︎ نمایشگاه گروهی نقاشی «هنر به علاوه هنر» با شرکت ۲۲ هنرمند ایرانی و خارجی در گالری ژینوس افتتاح شد. این نمایشگاه در دو بخش آنلاین و حضوری برگزار شده و آثار آن با حساسیتهای هنری و شاعرانه خلق شدهاند.
▪︎ داود احمدی مونس، هنرمند کاریکاتوریست با نام هنری «آروین»، به دلیل نارسایی حاد کبدی درگذشت. پیکر وی از مقابل خانه هنرمندان ایران تشییع شد.
▪︎ امیرحسین طائی، مدرس موسیقی، دو آلبوم جدید با عنوان «آثار کوچک باروک برای ویولا و پیانو» و «آثار کوچک باروک برای ویولن و پیانو» منتشر کرد.
▪︎ محمدرضا اژدری، آهنگساز و رهبر ارکستر، در حال آمادهسازی ارکستر «نغمههای جاویدان» است. این ارکستر قطعاتی از بزرگان موسیقی ایران را اجرا خواهد کرد.
▪︎ اولین کارگاه معماری «مهرازک» ویژه کودکان و نوجوانان در باغ موزه نگارستان برگزار شد.
▪︎ ارکستر موسیقی ملی ایران در آخرین اجرای سال ۱۴۰۳، کنسرت «به استقبال بهار» را در تالار وحدت برگزار کرد.
▪︎ علیاکبر رحیمی، خواننده و ردیفدان خراسانی، درگذشت و مراسم خاکسپاری وی در مشهد برگزار شد.
▪︎ کنسرت گروه ارکسترال کامکارها با عنوان «آتش زنده» به دلیل استقبال مخاطبان برای اجرای دیگری تمدید شد.
▪︎ بیستمین مراسم سالیانه خانه موسیقی ایران با عنوان «شب موسیقی» در سالن همایشهای رز مال برگزار میشود.
▪︎ نگارخانه ترانه باران قصد دارد سلسله نمایشگاههای اقتصاد هنر با عنوان «نیپاتوق» را برای حمایت از هنرمندان کمتر شناخته شده برگزار کند.
▪︎ اولین نمایشگاه تخصصی موسیقی کودک و نوجوان در اردیبهشت ۱۴۰۴ در مرکز آفرینشهای فرهنگی، هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار میشود.
▪︎ تفاهمنامه همکاری پویش «نه به تصادف» با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، و محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، به امضا رسید. این پویش با هدف فرهنگسازی، استفاده از ظرفیتهای هنری و رسانهای و کاهش تلفات جادهای در کشور راهاندازی شده است. وزیر فرهنگ بر نقش مؤثر هنرمندان و رسانهها در افزایش آگاهی عمومی و کاهش تصادفات تأکید کرد.
کتاب و ادبیات
▪︎ برگزیدگان هجدهمین جشنواره ملی شعر جوان سوره در بخشهای مختلف این جشنواره معرفی شدند. این جشنواره با هدف شناسایی و حمایت از شاعران جوان در بخشهای کتاب، مجموعه شعر، پنجگانه، یادداشت بلند و کوتاه برگزار شد.
▪︎ مجموعه داستانهای برگزیده ششمین دوره جایزه ارغوان با عنوان «تردید» توسط نشر مرکز منتشر شد. این مجموعه شامل داستانهای نویسندگان زیر ۳۰ سال است.
▪︎ نشست رسانهای بزرگداشت نظامی حکیم با حضور محمود شالویی، کاوه خورابه، اردشیر صالحپور و کاظم نظری در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
▪︎ نخستین دوره جایزه ادبی «گل نرگس» با موضوع امام زمان (عج) در دو بخش شعر و نثر فارسی فراخوان داد.
▪︎ فراخوان سومین دوره جایزه جهانی ادبیات فلسطین منتشر شد. این جایزه هر دو سال یکبار با همکاری نهادهای فرهنگی و ادبی کشورهای اسلامی برگزار میشود.
▪︎ کتاب «پرواز پنگوئنها» نوشته محمد مشاری توسط انتشارات بورس منتشر شد. این کتاب شامل ۷ داستان کوتاه طنز درباره رویدادهای سال ۹۹ بازار سرمایه است.
▪︎ چهارمین نشست «آفتاب جهانتاب کتاب» با محوریت بررسی اندیشههای نیکوس کازانتزاکیس در کتابفروشی امیرکبیر شعبه فخر رازی برگزار شد.
▪︎ ثبتنام بخش بینالملل سیوششمین نمایشگاه کتاب تهران آغاز شد. ناشران و فعالان فرهنگی تا ۲۸ اسفند فرصت دارند برای حضور در این بخش ثبتنام کنند.
▪︎ فراخوان سیزدهمین جشنواره ملی شعر دانشجویی بهارنارنج در موضوعات و بخشهای مختلف منتشر شد.
▪︎ دو کتاب «ابن مشغله» و «ابوالمشاغل» نوشته نادر ابراهیمی توسط انتشارات امیرکبیر منتشر و راهی بازار نشر شدند.
▪︎ دفتر دوم کتاب «نظام سخن» حاوی مقالات همایش ملی حکیم نظامی توسط انجمن آثار و مفاخر فرهنگی منتشر شد.
▪︎ چهارمین نشست از سلسله نشستهای بازخوانی متون کلاسیک با موضوع تأثیرات نیکوس کازانتزاکیس بر ادبیات و سینما برگزار شد.
▪︎ شعار سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران «بخوانیم برای ایران» انتخاب شد.
▪︎ دبیرخانه جایزه ادبی شهید سیدعلی اندرزگو از پدیدآورندگان و ناشران برای حضور در چهارمین دوره این رویداد دعوت کرد.
▪︎ کتاب «سیمای حضرت مهدی(عج) از دیدگاه روایات خاصه و عامه» اثر سید محمد نجفی توسط مؤسسه بوستان کتاب منتشر شد.
▪︎ کتاب «مهمان راه راه» نوشته نرگس برهمند و تصویرگری مرجان بابامرندی برای کودکان بالای هفت سال توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شد.
▪︎ کتاب «ایران و عصر روشنگری» با ترجمه شهربانو صارمی توسط نشر ققنوس روانه بازار شد.
تئاتر
▪︎ مرکز تئاتر مولوی دانشگاه تهران فراخوان دریافت آثار نمایشی برای اجرا در سالهای ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ را اعلام کرد. این فراخوان با هدف حمایت از خلاقیتهای دانشگاهیان در حوزه تئاتر منتشر شده است.
▪︎ فراخوان بخش میراث دفاع مقدس و گردشگری مقاومت بیست و ششمین جشنواره ملی تئاتر فتح خرمشهر منتشر شد. این جشنواره با هدف ترویج تاریخ مقاومت مردم خوزستان برگزار میشود.
▪︎ نمایش «صدای انسانی» به نویسندگی ژان کوکتو و کارگردانی آراز جهانشاهی از ۱۶ اسفند در تماشاخانه سیمرغ روی صحنه رفت.
▪︎ کتاب «پسر نیل» نوشته گیتا داودی در فرهنگسرای ارسباران رونمایی شد. این کتاب نمایشنامهای برای کودکان و نوجوانان است.
▪︎ طراحان نمایش «چلوکبابی حاجی مولوی» به کارگردانی رها حاجیزینل معرفی شدند. این نمایش از ۲۱ اسفند در عمارت نوفللوشاتو اجرا خواهد شد.
▪︎ منوچهر امیری، بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون، در سن ۷۵ سالگی درگذشت. او در آثار بسیاری از جمله «رعنا» و «مارجان» نقشآفرینی کرده بود.
▪︎ فراخوان نخستین جشنواره ملی تئاتر «ستاره ناهید» (جایزه استاد محمد معین) برای برگزاری در استان گیلان منتشر شد.
▪︎ نمایش «امشب به صرف بورش و خون» به کارگردانی صابر ابر از ۶ فروردین ۱۴۰۴ در تالار مرکزی شهر رشت اجرا خواهد شد.
▪︎ ماهنامه هنری «صحنه» ویژه اسفند ۱۴۰۳ و فروردین ۱۴۰۴ با سردبیری نصرالله قادری منتشر شد. این شماره به موضوعات متنوعی در حوزه هنرهای نمایشی پرداخته است.
▪︎ طراحان و عوامل نمایش «بازی استریندبرگ» به کارگردانی محمدرضا مالکی برای اجرا در سالن استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر معرفی شدند. این نمایش در فروردین ۱۴۰۴ روی صحنه خواهد رفت.
▪︎ فرهاد ناظرزاده کرمانی، پژوهشگر و استاد دانشگاه، به مناسبت روز ملی هنرهای نمایشی و روز جهانی تئاتر پیامی منتشر کرد.
“سپاس ازهمراهیتان”