
به بخش ” نگاه هفته “ خوش آمدید.
به گزارش گروه فرهنگ و هنر میزهنری، هفتهای پرخبر در حوزه فرهنگ و هنر سپری شد؛ از برگزاری جشنوارهها، امضای تفاهمنامههای همکاری و درگذشت چهرههای تأثیرگذار موسیقی گرفته تا انتشار آثار تازه در ادبیات، تحولات نمایشگاه کتاب و صحنههایی تازه در تئاتر. هنرهای تجسمی و موسیقی با رویدادهای داخلی و بینالمللی پررنگ بودند، و در ادبیات نیز درگذشت دو نویسنده نامآشنا و انتشار آثار تازه مورد توجه قرار گرفت. تئاتر نیز با معرفی دبیران، اجرای نمایشها و برنامهریزی برای آینده، حضوری فعال داشت.
همراه ما باشید تا با جزئیات بیشتر این رویدادها آشنا شوید.
موسیقی وتجسمی
▪︎ سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و دبیر هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی با حضور در هرمزگان، آخرین هماهنگیهای برگزاری این رویداد را بررسی کردند. جشنواره از ۵ تا ۸ اردیبهشت در بندرعباس با حضور ۳۲ گروه از ۲۲ استان کشور برگزار میشود.
▪︎ معاونت امور هنری وزارت فرهنگ در هفته هنر انقلاب اسلامی دو تفاهمنامه همکاری با مدرسه عالی هنر و اندیشه اسلامی امضا کرد تا همکاریهای مشترک در حوزه هنرهای اسلامی تقویت شود.
▪︎ شیرمحمد احمدی (نارویی)، استاد برجسته قیچکنوازی و از چهرههای شاخص موسیقی نواحی کرمان درگذشت. این هنرمند ۸۷ ساله که از خاندان سرودیهای فهرج بود، در نعیمآباد به خاک سپرده شد.
▪︎ همایش ملی هنر انقلاب اسلامی با حضور چهرههایی مانند علی لاریجانی، حداد عادل و عبدالحسین خسروپناه در فرهنگستان هنر برگزار شد. این رویداد با هدف بررسی دستاوردهای هنر انقلاب اسلامی تشکیل شد.
▪︎ حسن روحالامین، هنرمند نقاش، تابلوی «حمزه سیدالشهداء» را همزمان با ایام شهادت سید حسن نصرالله خلق کرد. این اثر در یکی از دیدارهای هنری به مقام معظم رهبری عرضه شد.
▪︎ ششمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم و عکس «پنج» ۲۱ مهرماه در کتابخانه جندیشاپور ایرانمال برگزار میشود. این دوره با حضور مهمانان بینالمللی و با همکاری جشنواره زنان ترکیه برگزار خواهد شد.
▪︎ معاون امور هنری وزیر فرهنگ در دیدار با مدیران دانشگاه هنر بر ضرورت همکاریهای مشترک اجرایی و پژوهشی تأکید کرد. این نشست با حضور روسای دانشکدههای مختلف دانشگاه هنر برگزار شد.
▪︎ پنج نامزد نهایی چهره سال هنر انقلاب معرفی شدند: گلستان جعفریان (نویسنده)، محمد حمزهزاده (نویسنده)، محمدرضا دوستمحمدی (گرافیست)، محمد رسولی (شاعر) و کارن همایونفر (آهنگساز). برگزیده نهایی ۳۱ فروردین معرفی میشود.
▪︎ سیزدهمین جشنواره ملی سرود رضوی در مشهد با حضور ۲۴ گروه دانشآموزی در دو بخش دختران و پسران آغاز به کار کرد. این رویداد در اردوگاههای ثامنالحجج و مازندران مشهد برگزار شد.
▪︎ ارکستر سمفونیک تهران در تالار وحدت برنامهای با اجرای آثار یوهان اشتراوس، قطعه خلیج فارس و رقصهای محلی رومانی برگزار کرد.
▪︎ نمایشگاه «هنوز» با آثار روحا دباغیان در گالری باگالری افتتاح شد. این هنرمند که دکترای معماری دارد، آثاری با الهام از طبیعت و خاطرات ارائه کرده است.
▪︎ نمایشگاه گروهی «سرزمین جدید» با ۶۶ اثر از شاگردان تارا بهبهانی در مؤسسه محک برپا شد. این آثار با موضوع همدلی با کودکان مبتلا به سرطان خلق شدهاند.
▪︎ نمایشگاه «بازخوانی هنر گلیچ» با آثاری از نازیلا کریمی در گالری علیها افتتاح شد. این نمایشگاه به بررسی هنر دیجیتال و نیومدیا آرت میپردازد.
▪︎ ارکستر موسیقی ملی ایران به رهبری همایون رحیمیان، یکم اردیبهشت در تالار وحدت کنسرت «خاطرهای با من هست» را برگزار میکند. این برنامه به یاد محمد سریر و با اجرای آثار این آهنگساز فقید خواهد بود.
▪︎ ابراهیم سپهریزنگنه، نوازنده و پژوهشگر سهتار، پس از دوره ای بیماری در ۲۸ فروردین درگذشت. پیکر وی ۳۰ فروردین تشییع و ۳۱ فروردین در قطعه نامآوران کرمانشاه به خاک سپرده میشود. او متولد ۱۳۲۱ در کرمانشاه بود و نزد استادانی چون عبادی و پورناظری آموزش دیده بود.
کتاب و ادبیات
▪︎ پیتر لاوسی، نویسنده مشهور انگلیسی ژانر جنایی در ۸۸ سالگی درگذشت. این نویسنده که جوایز متعددی دریافت کرده بود، پس از مبارزه با سرطان پانکراس در خانه خود در انگلستان درگذشت. او تحصیلات خود را در رشته هنرهای تجسمی آغاز کرد اما به تشویق استادانش به نویسندگی روی آورد.
▪︎ رمان «باغ کیانوش» نوشته علیاصغر عزتیپاک به چاپ چهلویکم رسید. این کتاب که از پرمخاطبترین آثار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است، تاکنون ۷۹ هزار نسخه فروش داشته و نخستین بار در سال ۱۳۸۹ منتشر شده بود.
▪︎ ماریو بارگاس یوسا، نویسنده پرویی برنده نوبل ادبیات در ۸۹ سالگی درگذشت. این چهره سرشناس ادبیات آمریکای لاتین که در عرصه سیاست نیز فعال بود، آثار ماندگاری از خود به جای گذاشت.
▪︎ آرامگاه عطار نیشابوری با حضور وزیر میراث فرهنگی و استاندار خراسان رضوی گلباران شد. این مراسم که همزمان با روز ملی بزرگداشت عطار برگزار شد، شامل برنامههای علمی، فرهنگی و هنری برای عموم مردم بود.
▪︎ معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ از افزایش حداقل ۲۵ درصدی یارانه کتاب در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران خبر داد. جزئیات دقیق این یارانه به زودی اعلام خواهد شد.
▪︎ دوره تخصصی نشر تهران به عنوان رویدادی بینالمللی با هدف معرفی ادبیات و فرهنگ ایران به جهان برگزار میشود. این برنامه شامل مشارکت در نمایشگاههای خارجی و استفاده از ظرفیتهای رایزنیهای فرهنگی است.
▪︎ مراسم نکوداشت هشتادمین زادروز بهاءالدین خرمشاهی با عنوان «دلِ خرّم» در فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزار شد. در این مراسم چهرههای برجسته ادبی درباره آثار و خدمات این حافظپژوه و مترجم سخنرانی کردند.
▪︎ کتاب «تصویر یک جنایت» شامل مجموعه داستانهای پلیسی-جنایی نویسندگان مطرح جهان پس از ده سال به چاپ دوم رسید. این اثر که اولین بار در سال ۱۳۹۳ منتشر شده بود، توسط سحر قدیمی ترجمه شده است.
▪︎ کتاب «تاریخ کامل ایران بر اساس شاهنامه و متون کهن» نوشته محمد رسولی توسط انتشارات سبزان منتشر شد. این اثر به بررسی تاریخ ایران با استناد به منابع کهن میپردازد.
▪︎ مرحله استانی سومین جشنواره قصهگویی «نهال امید» با ۲۷۶۰ اثر آغاز شد. این جشنواره در دو بخش قصهگویی و نقالی برگزار میشود و محورهای موضوعی متنوعی دارد.
▪︎ جلد سوم کتاب «اخلاق قرآنی» نوشته سید احمد فاطمی توسط مؤسسه بوستان کتاب منتشر شد. این اثر در ۳۵۲ صفحه به بررسی مباحث اخلاقی از منظر قرآن میپردازد.
▪︎ نمایشگاه کتاب تهران امسال تغییراتی در جانمایی ناشران خواهد داشت. ناشران الکترونیک در کنار ناشران عمومی قرار خواهند گرفت و بخش دانشگاهی به رواق غربی مصلی منتقل میشود.
▪︎ نخستین دوره «جایزه جُمان» برای مترجمان ادبیات نوجوان با بزرگداشت رضی هیرمندی در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. این مراسم پنجشنبه ۲۸ فروردین برگزار گردید.
تئاتر
▪︎ امیررضا کوهستانی به عنوان استاد پروژه بینالمللی École des Maîtres در سال ۲۰۲۵ انتخاب شد. این پروژه آموزشی معتبر در حوزه تئاتر اروپا برگزار میشود.
▪︎ مهدی موسیخانی با حکم رییس کانون نمایشنامهنویسان به عنوان دبیر چهارمین دوره رویداد «صدای نمایشنامهنویس» منصوب شد.
▪︎ نمایش «دردنوشان» ۲۷ فروردین در پردیس تئاتر شهرزاد اجرا شد و پس از آن جلسه نقد با حضور کارشناسانی چون احمد محیط طباطبایی و اردشیر صالحپور برگزار گردید.
▪︎ طرح مهارتآموزی هنر برای سربازان وظیفه از تابستان امسال با همکاری وزارت ارشاد و ستاد کل نیروهای مسلح در آموزشگاههای هنری اجرا میشود. این تفاهمنامه در سال ۱۴۰۰ امضا شده بود اما تاکنون اجرایی نشده بود.
▪︎ اسامی آثار پذیرفته شده در سومین رپرتوار دانشجویی اَکت دانشگاه تربیت مدرس اعلام شد. این رویداد به صورت غیررقابتی برگزار میشود.
▪︎ جلسه دیدار با پرویز ممنون، اولین مدیر گروه تئاتر دانشکده هنرهای زیبا، ۲۷ فروردین در دانشگاه معماری و هنر پارس برگزار شد.
▪︎ معاون امور هنری وزارت فرهنگ در دیدار با مسئولان دانشگاه هنر بر ضرورت همکاریهای مشترک اجرایی و پژوهشی تاکید کرد.
▪︎ حمیدرضا نعیمی نمایش «فردریک» اثر اریک امانوئل اشمیت را از ۱۵ اردیبهشت در تالار وحدت روی صحنه میبرد. این اجرا با تغییراتی نسبت به نسخه قبلی ارائه خواهد شد.
▪︎ گزارش عملکرد سال ۱۴۰۳ تماشاخانه ایرانشهر در قالب کاتالوگی ۹۰ صفحهای منتشر شد. این مجموعه در سال گذشته میزبان ۳۰ گروه نمایشی و بیش از ۱۱۱ هزار مخاطب بوده است.
▪︎ یازده نمایشنامه تالیفی و پنج نمایشنامه ترجمه به بخش نهایی هفتمین جشنواره نمایشنامهخوانی مرکز تئاتر مولوی راه یافتند. این جشنواره اردیبهشت ۱۴۰۴ برگزار میشود.
▪︎ فرهاد آییش در نمایش «باد زرد ونگوگ» به کارگردانی علیرضا کوشک جلالی نقش ونگوگ را بازی میکند. این نمایش پاییز ۱۴۰۴ در تئاتر شهر اجرا خواهد شد. متن نمایش توسط کوشک جلالی نوشته شده است.
“سپاس از همراهیتان”