
به بخش ” نگاه هفته “ خوش آمدید
به گزارش گروه فرهنگ و هنر میزهنری، در هفتهای که گذشت، هنر بار دیگر آینهدار اندوه و امید شد؛ از نالههای موسیقایی در سوگ حادثه دلخراش بندرعباس تا جلوهگری رنگ، صدا و واژه در نمایشگاهها، اجراها و کتابهایی که از زیستن میگفتند. در سکوتی که فقدان بر دلها نشانده بود، صحنههای تئاتر با روایتهایی از ایستادگی و یادبود، بار دیگر جان گرفتند. همایشهای فرهنگی و حرکت پیوسته ادبیات و نمایش، نشان داد که هنر حتی در تندباد غم، خاموش نمیشود.
همراه ما باشید تا با جزئیات بیشتر این رویدادها آشنا شوید.
موسیقی و هنرهای تجسمی
▪︎ هیئت داوران بخش عکس ششمین جشنواره فیلم و عکس پنج شامل دلفین گزارسیون از فرانسه، لیتا گراناتو و فرانسسکو گالی از ایتالیا، رنا فوجیموتو از ژاپن و عکاسان ایرانی علیرضا شادیزاده، سیاوش صدرعضدی و تورج اصلانی معرفی شدند. دلفین گزارسیون با رسانههای معتبر فرانسوی همکاری دارد و لیتا گراناتو کارگاههای تخصصی عکاسی در اروپا برگزار کرده است.
▪︎ هنرمندان موسیقی نواحی ایران در واکنش به حادثه انفجار بندر شهید رجایی، برنامه خود را به اجرای مویهها و سوگنامههای اقوام مختلف ایران تغییر دادند. این رویداد نهایتاً به دلیل اعلام عزای عمومی متوقف شد.
▪︎ هنرمندان عرصههای مختلف در فضای مجازی با انتشار پیامهایی با بازماندگان حادثه بندر شهید رجایی ابراز همدردی کردند. محسن تنابنده بازیگر و کارگردان سینما با انتشار پیام “بندرعباس تسلیت” به این حادثه واکنش نشان داد.
▪︎ فستیوال کوچه به دلیل همدردی با مردم بندرعباس و اعلام عزای عمومی، بقیه برنامههای خود را لغو کرد. در بیانیه این فستیوال آمده است که با وجود تلخکامی این اتفاق، امید به روزهای بهتر برای ایران وجود دارد. برگزارکنندگان از مردم بوشهر خواستند تا با مهمانان خود با مهربانی رفتار کنند.
▪︎ معاون قانون اساسی معاونت حقوقی رئیس جمهور و معاون امور هنری وزیر فرهنگ تفاهمنامه همکاری امضا کردند. این تفاهمنامه شامل همکاری در برگزاری همایشهای تخصصی، تولید محتوای آموزشی و تهیه منشور حقوق هنرمندان است.
▪︎ قطعه موسیقی تنها در آتش توسط آیدین نورمحمدی به یاد قربانیان حادثه بندر شهید رجایی ساخته شد. این قطعه با ترکیب سازهای سنتی و مدرن و فضایی اندوهگین، به عنوان مرثیهای برای جانباختگان این حادثه عرضه شده است.
▪︎ بنیاد رودکی در پیامی حادثه انفجار بندر شهید رجایی را تسلیت گفت و برای بازماندگان آرزوی صبر و شفا کرد. در این پیام بر همدردی جامعه هنری با مردم هرمزگان تأکید شده است.
▪︎ آلبوم کی بود کی نبود با آهنگسازی حمیدرضا آفریده و گویندگی ثریا قاسمی منتشر شد. این اثر که ترکیبی از داستانپردازی و موسیقی دستگاهی ایرانی است، هر ساز ایرانی را به یک شکل هندسی و یک دستگاه موسیقی مرتبط کرده است.
▪︎ آلبوم عشق و نفرت با خوانندگی علیرضا شیرین فرد در فرهنگسرای ارسباران رونمایی شد. در این مراسم که با جشن امضای کتاب این هنرمند همراه بود، قطعه خط آغاز با نوازندگی پارسا انصافی اجرا شد.
▪︎ نمایشگاه عکس «منِ او» با آثار تهمینه شمس نظری در گالری فرهنگسرای خانواده افتتاح شد. این نمایشگاه که آثار این عضو گروه عکاسان آستان را شامل میشود، جلوههایی از روحانیت نور را به نمایش گذاشته است.
▪︎ معاون امور هنری وزیر ارشاد به مناسبت سالروز ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر از هنرستان موسیقی دختران تهران بازدید کرد. نادره رضایی به همراه هیئتی شامل مدیران ارشد فرهنگی و هنری با هنرجویان و مربیان این هنرستان دیدار و گفتگو کردند.
▪︎ نشست مشترک معاون امور هنری وزیر ارشاد با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد. در این دیدار که با حضور مدیران حوزه هنر همراه بود، موضوعاتی مانند حمایت از هنرمندان، بررسی سند موسیقی و تشکیل کرسیهای نظریهپردازی در دانشگاههای هنر مورد بحث قرار گرفت.
▪︎ نمایشگاه عکس لالایی لالهها با آثاری از علیرضا امیدوند و سیدصابر امامی در فرهنگسرای اندیشه افتتاح شد. این نمایشگاه که تا دهم اردیبهشت ادامه داشت، به نمایش جلوههای بصری گل لاله در طبیعت اختصاص داشت و هدف آن، کاوش در پیوند میان عناصر طبیعی و احساسات انسانی عنوان شده بود.
▪︎ مدیرکل جدید دفتر موسیقی وزارت ارشاد با انتشار «پیماننامهای» اولویتهای مدیریتی خود را اعلام کرد. بابک رضایی در این متن به برنامههای خود در حوزه موسیقی اشاره نمود.
▪︎ ارکستر «ستُرگ» به رهبری اکبر تیغنورد در تالار رودکی به اجرای قطعات کلاسیک پرداخت. این ارکستر که در سال 1403 تشکیل شده، آثاری از باخ، ویوالدی و پاکانینی را برای مخاطبان اجرا کرد.
▪︎ گروه موسیقی «سار» به سرپرستی محمدرضا برزین ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۲۰ در تالار رودکی برنامه اجرا خواهد کرد. این گروه که با تمرکز بر دستگاه شور و آواز بیات اصفهان فعالیت میکند، قطعاتی بر اساس اشعار شاعران بزرگ فارسی ارائه خواهد داد.
▪︎ نمایشگاه مجسمههای بهزاد اسلامی با عنوان «در خویش مانده» در گالری بام برپا شد. این ششمین نمایشگاه انفرادی اسلامی است که مفاهیم انزوا و گرههای روانی انسانها را در قالب مجسمههایی با سرهای گرهخورده به تصویر میکشد.
کتاب و ادبیات
▪︎ محمد سمیر ندا، نویسنده مصری، با رمان «دعای اضطراب» برنده جایزه بوکر عربی ۲۰۲۵ شد. این جایزه که به عنوان معتبرترین جایزه ادبی جهان عرب شناخته میشود، هر سال به بهترین اثر داستانی نویسندگان عرب زبان اهدا میگردد.
▪︎ قائم مقام سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از روند آمادهسازی محل برگزاری نمایشگاه در مصلی امام خمینی(ره) بازدید کرد. این نمایشگاه از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت در فضایی بالغ بر ۷۵ هزار متر مربع برگزار خواهد شد و مراحل نهایی ثبتنام ناشران در حال انجام است.
▪︎ ۱۵ ناشر عراقی شامل ناشران دولتی و خصوصی در نمایشگاه کتاب تهران حضور خواهند داشت. از جمله این ناشران میتوان به دار المسلمة القانونیة، بیت الحکمة و دار الفراشات اشاره کرد. عراق به عنوان مهمان ویژه این دوره از نمایشگاه انتخاب شده است.
▪︎ پوستر سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با حضور مسئولان فرهنگی رونمایی شد. این پوستر با شعار «بخوانیم برای ایران» طراحی شده و مراحل نهایی برگزاری نمایشگاه در حال انجام است.
▪︎ مراسم بزرگداشت مقام علمی و فرهنگی سعید حمیدیان، استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی، در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد. در این مراسم جمعی از اساتید و پژوهشگران به بررسی آثار و خدمات این چهره ماندگار ادبیات پرداختند.
▪︎ مسئولان نمایشگاه کتاب درباره حذف کتابفروشان از این دوره توضیح دادند که این تصمیم به دلیل محدودیت فضای نمایشگاه و سیاستهای جدید اتخاذ شده است. با این حال، یارانه کتابفروشیها نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
▪︎ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با عرضه ۱۲۰۰ عنوان کتاب در نمایشگاه حضور خواهد داشت. این آثار برای تمام گروههای سنی از نوزاد تا نوجوان تهیه شده و برنامههای فرهنگی متنوعی نیز در غرفه کانون اجرا خواهد شد.
▪︎ بخش کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب آمادهسازی شده و غرفهبندی آن آغاز گردیده است. در این بخش امکانات لازم برای غرفههای ۵۰ تا ۶۰ متری فراهم شده و ناشران بزرگ در حال آمادهسازی غرفههای خود هستند.
▪︎ کتاب جدید «کلاه کیه؟» اثر مجید راستی برای خردسالان بالای دو سال منتشر شد. این کتاب داستانی که با تصویرگری سحر میرحسینی همراه است، ماجرای کلاهی را روایت میکند که روی درخت افتاده و حیوانات جنگل به دنبال صاحب آن میگردند. این اثر در ۲۴ صفحه و با تیراژ ۲۰۰۰ نسخه توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده و با قیمت ۷۰ هزار تومان در دسترس است.
▪︎ شهر اوز در استان فارس به عنوان نهمین پایتخت کتاب ایران انتخاب شد. این انتخاب در مراسمی با حضور محسن جوادی و دیگر مسئولان فرهنگی در وزارت ارشاد انجام گرفت. اوز با داشتن بیش از ۲۰ کتابخانه عمومی و اجرای برنامههای متنوع ترویج کتابخوانی، این عنوان را از آن خود کرد.
▪︎ کتاب «قدر مجموعه گل» شامل گزیدهای از غزلهای فارسی از آغاز تا امروز با مقدمه و شرح مرتضی کاخی توسط نشر فرزانروز منتشر شد. این اثر به بررسی سیر تحول غزل فارسی و معرفی شاعران برجسته این حوزه میپردازد.
▪︎ مسئولان نمایشگاه کتاب تهران درباره تغییرات فضای غرفهها توضیح دادند. به گفته محسن جوادی، به دلیل استقبال گسترده ناشران، متراژ غرفهها کاهش یافته تا امکان حضور تعداد بیشتری از ناشران فراهم شود. برخی ناشران به این تغییرات اعتراض داشتند، اما مسئولان وعده دادند در دورههای آینده فضای گستردهتری اختصاص خواهد یافت.
▪︎ همایش پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت فردوسی با حضور استادان برجسته در روز یکشنبه ۱۴ اردیبهشت برگزار میشود. در این مراسم که توسط بنیاد فرهود سازماندهی شده، محمد رسولی نظریه «تاریخی بودن شاهنامه» را تشریح خواهد کرد. این پژوهشگر که بیش از ۳۰ کتاب تألیف کرده، معتقد است شاهنامه بر اساس وقایع تاریخی سروده شده است.
تئاتر
▪︎ محمد رحمانیان به عنوان دبیر سومین جشنواره تئاتر «صورتخانه» انتخاب شد. این جشنواره که ۱۷ تا ۲۱ شهریور برگزار میشود، با هدف شناسایی استعدادهای جدید در نمایشنامهنویسی، بازیگری و کارگردانی توسط آموزشگاه سینمایی فرهنگآوا سازماندهی شده است.
▪︎ آمار فروش نمایشهای تهران نشان میدهد نمایش «ذرات آشوب» با ۴,۲۶۶ تماشاگر و فروش ۱.۲۸۵ میلیارد تومان پرفروشترین نمایش فصل بوده است. سایر نمایشهای پرفروش شامل «کالیگولا» (۶۰۵ میلیون تومان)، «پینوکیو» (۲۹۶ میلیون تومان) و «جگر هندی» (۱۶۴ میلیون تومان) بودهاند.
▪︎ نمایشهای مجموعه تئاتر شهر به احترام قربانیان حادثه بندر شهید رجایی، اجراهای خود را در روزهای ۷ و ۸ اردیبهشت با یک دقیقه سکوت آغاز کردند. این اقدام نمادین برای ابراز همدردی با خانوادههای داغدار انجام شد.
▪︎ نمایش «رنج سگ» به نویسندگی و کارگردانی زانکو محمدی از ۶ اردیبهشت در تماشاخانه هیلاج روی صحنه رفته است. این نمایش با بازی نادیا هریوندی، آرمان فتاحی و خود محمدی هر شب ساعت ۱۹ اجرا میشود.
▪︎ نمایش «به صرف بورش بدون خون به میزبانی نازنین» به کارگردانی صابر ابر از ۷ اردیبهشت در پردیس تئاتر و موسیقی دِکُر آغاز به کار کرده است. این اثر که دومین قسمت از یک سهگانه است، با اقتباس از «یادداشتهای زیرزمینی» داستایوفسکی تولید شده است.
▪︎ هیئت مدیره جدید خانه تئاتر با انتخاب محمد بهرامی به عنوان رئیس، مجید قناد به عنوان نایب رئیس، بهرام ابراهیمی به عنوان مسئول امور مالی و مهدی موسیخانی به عنوان دبیر جلسات تشکیل شد. این انتخابات در اولین جلسه هیئت مدیره جدید با حضور اعضای اصلی و علیالبدل برگزار گردید.
▪︎ نمایش «مساوات» به نویسندگی و کارگردانی نیما آقاخانی از ۱۱ اردیبهشت در خانه نمایش دا روی صحنه رفت. این نمایش که براساس مجلس اول نمایشنامه «بیضایی» اثر سیدمحمد مساوات ساخته شده، هر شب ساعت ۱۹ در سالن شماره ۱ این مجموعه اجرا میشود.
▪︎ مراسم بیستمین «شب کارگردان» با نکوداشت گلاب آدینه در سالن شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار شد. در این مراسم که به مناسبت سالگرد تولد حمید سمندریان ترتیب یافت، مدالیوم انجمن کارگردانان به آدینه اهدا شد و نشانهای عباس جوانمرد، حمید سمندریان و رکنالدین خسروی به ترتیب به حسین کیانی، محمد برهمنی و محمد مساوات اعطا گردید.
▪︎ نمایش کمدی «شبنشینی با مولیر» به نویسندگی و کارگردانی داود فتحعلیبیگی از ۱۴ اردیبهشت در تماشاخانه سنگلج روی صحنه میرود. این اثر که داستان دیدار فتحعلیبیگی با مولیر را روایت میکند، هر شب ساعت ۱۹:۳۰ اجرا خواهد داشت.
▪︎ نمایش «فردریک» به کارگردانی حمیدرضا نعیمی از ۱۵ اردیبهشت در تالار وحدت روی صحنه میرود. این نمایش با بازی سام درخشانی، شبنم مقدمی و مهدی حسینینیا، داستان زندگی فردریک لومتر، بازیگر افسانهای تئاتر فرانسه در قرن نوزدهم را روایت میکند. این اثر بازگشت مقدمی به تئاتر پس از شش سال غیبت محسوب میشود.
▪︎ نمایش «باغ عدن» به نویسندگی احسان معجونی و کارگردانی شایان افشردی در تاریخهای ۱۷، ۱۸ و ۱۹ اردیبهشت در تماشاخانه ایرانشهر اجرا میشود. این نمایش با بازی فرزانه میدانی و احسان معجونی هر روز ساعت ۱۸:۴۵ در سالن سمندریان به صحنه میرود.
▪︎ چهار نمایش جدید شامل «امر ملوکانه»، «نکراسوف»، «جغد» و «عزادار» از اواخر اردیبهشت در تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه خواهند رفت. این آثار به ترتیب با کارگردانی حسین پاکدل، مصطفی کوشکی، سعید حسنلو و امیر نجفی تولید شدهاند و تا خرداد ماه ادامه خواهند داشت.
▪︎ جشن انجمن طراحان صحنه و لباس خانه تئاتر از ۱۸ تا ۲۶ اردیبهشت در خانه هنرمندان برگزار میشود. این رویداد شامل نمایشگاه، نشستهای تخصصی و مسابقه اسکیس خواهد بود و در اختتامیه از محسن شاهابراهیمی، منوچهر شجاع و پریدخت عابدیننژاد تجلیل به عمل میآید. نشستهای تخصصی به موضوعاتی مانند هوش مصنوعی در طراحی صحنه و آینده طراحی لباس میپردازند.
“سپاس از همراهیتان”