نمایشگاه کتاب دهلینو نقش مهمی در تبادلات فرهنگی هند با دیگر کشورها دارد
شیواجی بورهاده گفت: کشورهای زیادی هر ساله در نمایشگاه کتاب دهلینو شرکت میکنند و همین حضور بالا نقش مهمی در آشنایی فرهنگها با یکدیگر دارد.
به گزارش میزهنری از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، روابط ایران و هند قدمتی دیرینه دارد و حتی برخی از محققان این قدمت را به ابتدای تاریخ تمدن بشری نیز بازگرداندهاند. درباره تاریخ روابط فرهنگی، سیاسی و اقتصادی ایران و هند بسیار میتوان نوشت، کما اینکه در ادوار مختلف تاریخی، در دو کشور منابع مختلفی درباره این ارتباط نوشته شده و در عصر حاضر نیز یکی از موضوعات مورد علاقه پژوهشگران کار فکری روی این پیشینه است؛ اما فارغ از این پیشینه غنی و درازدامن، باید این روابط را در عصر کنونی نیز حفظ کرد و یا ارتقا داد.
یکی از راهها برای این امر دیپلماسی کتاب و حضور ناشران دو کشور در نمایشگاههای کتاب یکدیگر است. نمایشگاه بینالمللی کتاب دهلینو به عنوان یکی از قدیمیترین نمایشگاههای کتاب در هند اکنون شهرتی در منطقه و جهان دارد و محلی است برای گفتوگوهای فرهنگی میان کشورهای شرکت کننده در آن. این نمایشگاه از سال ۱۹۷۲ آغاز به کار کرده است. مدتی را دوسالانه بوده و پس از آن هر سال میزبان ناشران هندی و همچنین ناشران متعددی از سرتاسر جهان بوده است.
هرچند صنعت نشر جمهوری اسلامی ایران در دورههای متمادی در نمایشگاه بینالمللی کتاب دهلینو حضور داشته، اما متاسفانه تاکنون اهمیت این رویداد برای عموم مخاطبان روشن نشده است. در پرونده ویژه این رویداد تلاش می شود تا از طریق گفتوگوهایی اهمیت این رویداد را روشن کنیم. نخستین گفتوگوی آن با شیواجی بورهاده است.
شیواجی بورهاده، دکترای مدیریت مالی از آمریکا دارد و سالها در دانشگاههای مختلف هند به تدریس اشتغال داشته و هماکنون نیز مدیر گروه رشته بازرگانی و مدیریت در کالج دکتر پاتانگرائو کادام سانگلی در در ایالت ماهاراشترا هند است. به قلم او تاکنون بیش از ۱۳ کتاب در حوزههای تخصصی خودش منتشر شده است.
بورهاده درباره نمایشگاه بینالمللی کتاب دهلینو گفت: نمایشگاه کتاب دهلی یکی از قدیمیترین نمایشگاههای کتاب در هند است. در هر دوره رویدادهای علمی، دورهمیهای فرهنگی، بحثهای جدی در زمینههای مختلف و فعالیتهای ادبی در این نمایشگاه ساماندهی و برپا میشود.
وی افزود: کشورهای زیادی هر ساله در این نمایشگاه کتاب شرکت میکنند و همین حضور بالا نقش مهمی در آشنایی فرهنگها با همدیگر دارد. کتابها نقش بسیار حیاتی در روابط فرهنگی میان ملتها دارند و باعث ارتباط عمیق و قوی آنها با یکدیگر میشوند. بجز ایفای این نقش مهم در شکل دهی فرهنگ بین ملتها، میدانیم که حفظ میراث فرهنگی و حفظ دستاوردهای فرهنگی گذشتگان نیز بر عهده کتاب است.
بورهاده در ادامه با اشاره به اینکه دیپلماسی فرهنگی چیزی جز تبادل فرهنگی، هنری و تبادل زبان و اطلاعات میان کشورها نیست و این روند به تقویت روابط سیاسی نیز خواهد انجامید، گفت: پیشینه تاریخی روابط ایران و هند قابل احصای دقیق نیست، اگر کتابها نبودند که اکنون هیچ از این پیشینه نمیدانستیم. در هند به صورت سالانه کتابهای متعددی درباره ایران و درباره فرهنگ ایران و یا فرهنگ و تاریخ مشترک منتشر میشود که نمیدانم ایرانیان از آنها اطلاع دارند یا خیر؟
این مدرس دانشگاه اضافه کرد: بدیهی است که این منابع به هندیها در درک کامل از پیشینه فرهنگی ایران کمک میکنند. ما در اینجا حتی درباره سنتهای ایرانی، موسیقی ایرانی، نقاشی، مطالعات تطبیقی هندوفارسی و… منابع داریم، امیدوارم که شما نیز در ایران درباره این وجوه از فرهنگ هند منابع مطالعاتی داشته باشید.