اخبارموسیقی و هنرهای تجسمی

شاهو عندلیبی: موسیقی نواحی ریشه در فرهنگ و هویت ملی ایران دارد

شاهو عندلیبی، خواننده ،آهنگساز و نوازنده برجسته نی موسیقی ایرانی و نواحی، در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار میزهنری، به اهمیت و جایگاه این نوع موسیقی در فرهنگ و هویت ملی ایران پرداخت.

شاهو عندلیبی در ابتدای صحبت خود، با تاکید بر ریشه‌های عمیق موسیقی نواحی در اقوام مختلف ایران، گفت: “موسیقی هر ملتی ریشه در اقوام آن دارد. اساسا موسیقی نواحی به موسیقی ملی کمک می کند. این موسیقی در مورد کل ایران است و جدای از موسیقی ایرانی محسوب نمی شود. اگرچه شاید در فرم و ساختار با آن تفاوتی کوچک داشته باشد، اما مکمل همدیگر هستند. شعر محلی نیز به همین گونه است و ریشه در ادبیات کلاسیک ایران دارد. موسیقی محلی زیربنای فرهنگ و شعر در ادبیات و هنر هر کشوری است.”

این هنرمند در ادامه به موسیقی نواحی  کُردی اشاره کرد و گفت: “موسیقی کُردی نیز با محتوای غنی خود هم در قسمت های عرفانی و هم در قسمت های تنظیمی و ارکسترها جایگاه ویژه ای در موسیقی نواحی دارد. بزرگانی چون حسن زیرک، پدرم زنده یاد ایرج عندلیبی و مظهر خالقی از بطن همین موسیقی رشد کرده و جاودان شده اند. این را بدانیم که مردم هنرمندان را قضاوت خواهند کرد.

این خواننده و پژوهشگر موسیقی نواحی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به مشکلات و معضلات پیش روی هنرمندان موسیقی اشاره کرد و گفت: “متاسفانه مشکلات بسیار زیاد است. یک مشکل مهم مجوز است که متاسفانه سد راه موسیقی است و عدم رعایت عدالت در اعطای مجوزها . مثلا شاهد هستیم در تهران به برخی از هنرمندان مجوز داده می شود، اما در استان های دیگر خیر.”

وی با انتقاد از نگاه سلیقه‌ای برخی افراد و مدیران به موضوع حضور و خوانندگی و نوازنندگی زنان در موسیقی افزود: “بزرگان ما همواره به مساوات توصیه کرده اند و نگاه جنسیتی نباید در موسیقی باشد.
همانطور که سازها صدای زیر و بم دارند، بهتر است در عرصه موسیقی هم اجازه فعالیت به بانوان و همه داده شود.”

این استاد دانشگاه در ادامه تصریح کرد: “متاسفانه موسیقی متولی ندارد و برای حمایت از موسیقی دانان و پیشکسوت های این عرصه هیچ برنامه ریزی نشده است. فقط به آنها یک بیمه داده می شود! آن هم اگر شامل حالشان شود! باید بدانیم که بها دادن به موسیقی و هنر، نشان دهنده درک و آگاهی دولتمردان کشور است. هنرمند متعلق به همه مردم است و صد در صد به حمایت نیاز دارد تا به بقای خود ادامه دهد. البته هنرمند بازاری استثناست!”

عندلیبی در پایان این گفتگو، با تاکید بر اهمیت توجه بیشتر به موسیقی، گفت: “باید بیشتر به موسیقی اهمیت داده شود. متاسفانه در دنیا سازهای ایرانی را به اسم کشور خود جا می زنند . در حالی که سازها جزو فرهنگ و افتخار ما هستند باید توجه بیشتری به آنها شود. این را بدانیم که سکوهای سیاسی برای هیچکس نمانده و نخواهد ماند. این مقام ها گذرا هستند و مسئولین بهتر است که در مدت فعالیت خود به موسیقی و هنر و فرهنگ توجه بیشتری داشته باشند.

 

منبع
http://MizeHonari.ir/12_706
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *