قهرمان وطن/ 15 مستند درباره او که از یاد نمیرود

همزمان با سالروز شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی در این مطلب به 15 مستند که به وجوه مختلف زندگی و مبارزه این شهید بزرگوار اشاره کردهاند، پرداختهایم.
به گزارش میزهنری،از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، پنجشنبه 13 دی ماه با سالروز شهادت حاج قاسم سلیمانی و روز جهانی مقاومت مصادف شده است و به همین دلیل به مستندهایی که به وجوه مختلف این شهید بزرگوار پرداخته است، نگاهی انداختهایم.
مستند «بیقرار» به کارگردانی محمدعلی فارسی تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، شخصیت شهید حسین یوسفالهی را در نسبت با سردار حاج قاسم سلیمانی تعریف میکند. در طول مستند به مرور از نام و عنوان شهید بزرگوار پردهبرداری میشود و هر چه به انتهای فیلم نزدیک میشویم اطلاعات بیشتری در ارتباط با مشخصات ارائه میشود. بخش مهمی از مستند به صحبتهای حاج قاسم درباره شهید یوسفالهی مربوط میشود.
مستند «تو به کوچ عادت داشتی» به کارگردانی امیر عسکری پرترهای از زندگی شهید حاج قاسم سلیمانی است که از کودکی تا پایان جنگ را در بر میگیرد. تمام برهه های زمانی فیلم، زاویه اصلی از نگاه خود شخصیت است و روایت این اثر از زبان دختر ایرانی است.
مستند «قرار روز شانزدهم» به کارگردانی سید محمد احسان اصغرزاده محصول مرکز مستند حقیقت و مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی است. مستند «قرار روز شانزدهم» روایتی از حضور شهادتطلبانه یکی از مدافعان حرم و شاگردان مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی به نام محمدحسین محمدخانی معروف به عمار است. شهید محمدخانی در حالی که فقط ۳۰ سال سن داشت، ۱۶ آبان ۱۳۹۴ در حلب سوریه به شهادت رسید و سردار قاسم سلیمانی درباره شهید محمدخانی اعلام کرد او واقعاً عمار بود.
مستند «دوئل بوکمال» به کارگردانی محمدرضا ابوالحسنی یک مستند آرشیوی درباره موضوع عملیات آزادسازی بوکمال یا نبرد «بادیه» است. در فاصله زمانی خرداد تا آبان ماه سال ۱۳۹۷، عملیات مهمی در بیابانهای شرق سوریه بین محور مقاومت و داعش رخ داد که به نابودی کامل سازمان رزم نظامی داعش و نابودی این گروه منجر شد. با تدابیر شهید سلیمانی، ایران و محور مقاومت توانستند کنترل شهر بوکمال و گذرگاه بسیار مهم آن را در دست بگیرند.
«ژنرال» به کارگردانی مهرداد یوسفی مستندی درباره آزادسازی اربیل کردستان عراق توسط سردار شهید حاج قاسم سلیمانی است و گوشهای از عملیات عظیمی که با درایت او سامان یافت. مسعود بارزانی رییس وقت اقلیم کردستان عراق مستاصل از بابت عدم حمایت کشورها ازجمله عربستان و آمریکا با سردار سلیمانی تماس میگیرد و سردار به او میگوید تا صبح صبر کند تا خود را برساند و با 70 نفر از نیروهای متخصص و با تجهیزات به اربیل رفته و آنجا را نجات می دهد.
مستند «اول شخص غایب» به کارگردانی امیرحسین نوروزی و تولید مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی دیگر مستندی است که هرچند به معرفی شهید حاج حسین همدانی فرمانده سپاه و خدمات وی در سالیان جنگ و پس از آن میپردازد به نحوی به سردار قاسم سلیمانی هم پرداخته است.
مستند «آورتین» به کارگردانی حسن وزیرزاده دیگر مستند این لیست است. آورتین منطقه صعبالعبور و کوهستانی در کرمان، در عین حال، مکانی مناسب و امن برای اشرار است. بعد از سالهای جنگ، ناامنیهایی در مناطق جنوب شرق کشور، از جمله کرمان و سیستان و بلوچستان، توسط اشرار به وجود میآید. عمده این اشرار از افراد فقیر روستاها هستند که برای سیر کردن شکم خود، به این راه روی آوردهاند. در نهایت حل این مشکل به لشکر ۴۱ سیدالشهدا، به فرماندهی حاج قاسم سلیمانی سپرده میشود. مستند با شهید سلیمانی همراه میشود تا تلاش او و لشکر تحت فرماندهیاش را برای تامین امنیت روایت کند.
مستند «پاییز پنجاه سالگی» به کارگردانی محسن اسلام زاده روایتی شیرین از یکی از همرزمان سردار سلیمانی دارد. راوی فیلم، شهید شده و فیلم با روایت راوی آغاز میشود که تماشاگر از همان نقطه آغاز میداند از دنیا رفته است و این مستند مرور خاطرات سردار سلیمانی از منظری تازه است. «پاییز پنجاه سالگی» به سراغ واکاوی ابعاد ناگفته و کمتر دیده شده زندگی و شخصیت حاج قاسم سلیمانی رفته که تفاوتهایی با دیگر آثار ساخته شده در این زمینه دارد. این مستند از معدود آثار اقتباسی سینمای مستند است که برگرفته از کتابی با همین نام نوشته فاطمه بهبودی است.
«ردی از یک مرد» به کارگردانی ساسان فلاحفر در تلاش برای شناخت بخش کوچکی از مختصات شناختی انسانی بزرگ یعنی سپهبد حاج قاسم سلیمانی است. فلاح فر در این مستند برای شناخت بیشتر و دیدن زوایای پنهان از شخصیت این سردار پای صحبت مردم روستا که دوران کودکی حاج قاسم را دیدهاند نشسته است.
مستند «عیدوک» ساخته امیر عسکری دیگر فیلمی است که با یاد و خاطره سردار سلیمانی گره خورده است. این مستند روایت زندگی عیدمحمد است که در لهجه بلوچی او را عیدوک خطاب میکنند و یکی از اشرار است و شخصیت دیگر این مستند حاج قاسم سلیمانی است که در یک فرآیند، تأثیراتی را روی شخصیت عیدوک میگذارد.
«۷۲ ساعت» بهکارگردانی مصطفی شوقی روایتی از ۷۲ ساعت منتهی به شهادت حاج قاسم سلیمانی است. این مستند روایتی از سه روز پایانی زندگی حاج قاسم در گفتوگویی با نزدیکترین افراد ایرانی و عراقی به شهید سلیمانی روایت شده است. مصاحبه با همرزمان حلقه اول، فرماندهان و سیاستمداران برجسته عراقی و دیگر فرماندهان و مقامات خط روایت مستند را میسازد.
«امان نامه» به کارگردانی حامد سعادت یک مستند دیگری است که به سردار سلیمانی میپردازد. این فیلم به موضوع تسلیم شدن یک گروه قاچاقچی در کرمان با مدیریت سردار سلیمانی و نوشتن اماننامه برای آنها می پردازد.
«چند قدم آن طرفتر» به کارگردانی محمد صالحی دیگر مستندی است که به سردار سلیمانی ارتباط دارد. داستان فیلم درباره تیم حفاظت حاج قاسم سلیمانی است که طبق خواست سردار، نباید دیده میشدند تا مردم به راحتی صحبت کنند. در این مستند تیم حفاظت شهید حاج قاسم سلیمانی یعنی شهید رضا خرمی، شهید وحید زمانینیا، شهید شهروز مظفرینیا و شهید هادی طارمی که همراه با او به شهادت رسیدند به نمایش گذاشته شدهاند.
مستند «نجات آمرلی» ساخته رضا شفیعی نیز درباره نقش سردار شهید سلیمانی و شهید ابومهدی در آزادسازی شهر آمرلی از اختیار نیروهای داعش است که مقدمهای برای پیروزهای بعدی نیروهای ارتش عراق، حشدالعشبی و نیروهای مستشاری ایران محسوب میشد.
مستند «پرواز 1:20» به کارگردانی مهدی نقویان روایت عاشقانههایی است که در خاطرات یا مکتوبات نسبت به همسر، فرزندان یا یاران نزدیک میبینیم و میشنویم، ادبیات خاصی که کمتر از فرماندهان نظامی دنیا سراغ داریم.