خلیج فارس در کلام پیامبر: گواه تاریخ بر اصالت نامی جاودانه
به گزارش میزهنری، نام خلیج فارس همواره در تاریخ و فرهنگ ایران جایگاهی ویژه داشته و به عنوان نمادی از هویت ملی و ژئوپولیتیکی این سرزمین کهن شناخته میشود. در سالهای اخیر، شاهد تلاشهایی از سوی برخی کشورها برای تحریف این نام و جایگزینی عناوین جعلی با آن بودهایم.
با وجود این ادعاهای بیاساس، اسناد و مدارک تاریخی متعددی وجود دارند که گواه قدمت و اصالت نام خلیج فارس هستند. یکی از این مدارک، حدیثی از پیامبر اکرم (ص) است که در کتاب مسند ابی یعلی الموصلی از معتبرترین کتب حدیثی اهل سنت روایت شده است.
در این گزارش، به مناسبت دهم اردیبهشت، روز ملی خلیج فارس، به بررسی این حدیث و اهمیت آن در اثبات اصالت و حقانیت نام خلیج فارس میپردازیم.
حدیثی نبوی، سندی تاریخی
در این حدیث که سند آن از نظر علمای اهل سنت نیز معتبر است، پیامبر گرامی اسلام (ص) به صراحت از بحر فارس نام میبرند. این حدیث کوتاه اما پرمغز، پاسخی دندانشکن به تلاشهای مذبوحانه کسانی است که سعی در تحریف تاریخ و هویت این منطقه دارند.
متن حدیث:
قال رسول الله (ص): و الطیبه، المدینه ما باب من ابوابها الا ملک مصلت سیفه یمنعه. و بمکه مثل ذلک. ثم قال: فی بحر فارس ما هو، فی بحر روم ماهو، ثلاثا…
ترجمه:
پیامبر اکرم (ص) فرمودند: مدینه، هیچ دریچهای از درهای آن نیست مگر اینکه فرشتهای با شمشیر کشیده از ورود (دجال) به آن جلوگیری میکند. و مکه نیز همینطور است. سپس فرمودند: در دریای فارس آنچه هست، در دریای روم نیز هست، سه بار این جمله را تکرار کردند و سپس سه بار کف دست راست خود را بر کف دست چپ خود زدند.
شرح حدیث:
در این حدیث، پیامبر اکرم (ص) در مقام بیان مکانهایی که دجال نمیتواند به آنها راه یابد، از جمله بحر فارس نام میبرند. تکرار سه باره این جمله و اشاره به دریای روم، نشان از تأکید و اهمیت این موضوع دارد.
اهمیت حدیث:
این حدیث از چند جهت حائز اهمیت است:
تأیید نام خلیج فارس: استفاده صریح پیامبر اکرم (ص) از عبارت بحر فارس در این حدیث، نشاندهنده رواج و پذیرش این نام در زمان ایشان و اعراب آن دوره است.
ارائه سند تاریخی: قدمت و اعتبار کتاب مسند ابی یعلی الموصلی که این حدیث در آن نقل شده، سندیت تاریخی محکمی برای نام خلیج فارس به شمار میرود.
ابعاد دینی و مذهبی: استناد به احادیث و روایات معصومین (ع) در میان مسلمانان از جایگاه ویژهای برخوردار است. ذکر نام بحر فارس در حدیث نبوی، این نام را از نظر دینی و مذهبی نیز مورد تأیید قرار میدهد.
سخن پایانی:
حدیث پیامبر اکرم (ص) در مورد بحر فارس گوهری گرانبها در میان انبوه اسناد و مدارک تاریخی است که گواهی میدهد نام این پهنه آبی همواره در طول اعصار، فارغ از دسیسهها و تحریفها، خلیج فارس بوده و خواهد بود. این روز فرصتی مغتنم برای پاسداشت این نام کهن و پرآوازه و تجدید میثاق با آرمانهای والای نیاکانمان در حفظ و حراست از این مرز و بوم خلیج فارس است.
میز هنری این روز خجسته را به ملت غیور ایران تبریک و شادباش میگوید.